Hacettepe, Dijital Kütüphanecilikte Artık En Tepede

May 13, 2016 Başarı Hikayeleri

Hacettepe, Dijital Kütüphanecilikte Artık En Tepede

Bünyesinde 13 fakülte, 13 enstitü, 2 yüksekokul, 1 konservatuvar, 6 meslek yüksekokulu, 41araştırma ve uygulama merkezi bulunan Hacettepe Üniversitesi, sahip olduğu binlerce görsel ve işitsel bilgi kaynağından öğrencilerinin daha etkin biçimde yararlanmalarını sağlamak üzere Alternatif Medya ile iş birliğine gitti.

Alternatif Medya’nın sunduğu Videoplat Medya Arşivleme Platformu kullanılarak inşa edilen Hacettepe Üniversitesi Dijital Kütüphanesi sayesinde belgesel, sunum, film, müzik, ses kaydı gibi binlerce içerik İnternet üzerinden ulaşılabilir hale geldi. Böylelikle hem aynı anda birden fazla öğrencinin yararlanmasına fırsat verildi; hem de kaset, CD gibi ortamlardaki kayıtların zarar görmesi, kaybolması ya da yıpranması gibi riskler ortadan kaldırıldı.

Hacettepe Üniversitesi’ne bilgi kaynaklarını dijital ortama aktararak daha etkin ve verimli biçimde kullanma imkanı getiren proje, alanında örnek bir uygulama meydana getirdi. Proje kapsamında, okul yönetiminin tercihleri doğrultusunda, fiziksel kütüphane ve buradaki bilgisayarlar üzerinden dijital kütüphaneye erişim imkanı tanındı.

Videoplat Medya Arşivleme Platformu’nun altyazı ve dil seçeneklerini destekleme, kopyalanmaya karşı telif haklarını koruma, kullanıcı yetkilendirme, meta data bilgilerini saklayabilme gibi özellikleriyle projeye değer katıldı. Çözümün Kayıt Modülü sayesinde medyaların geniş ve düşük bant versiyonlarının üretilerek, düşük bağlantı hızı nedeniyle görüntü kalitesinin bozulması ve yavaşlamasının önüne geçildi.

Benzer Konular