Digital Signage 'Digital Bilgilendirme' ve Ultra HD 'UHD' Sistemi

Mar 21, 2019 Bilgi Dokümanı

DİGİTAL SİGNAGE “ DİGİTAL BİLGİLENDİRME” VE ULTRA HD “ UHD” SİSTEMİ

4K , UHD yayıncılığın yaygınlaşmasının ardından günümüzde “ Bilgilendirme Ekranı” yada diğer adı ile “Digital Signage” denen kapalı devre TV sistemlerinde de artık UHD yüksek çözünürlüklü ekranlar da kullanılmaya başlandı.

Aslında 4K terimi, 4.096 x 2.160 çözünürlükte olmakta ve daha çok profesyonel prodüksiyon ve sinema standardı olarak kullanılmakta olan bir tabir, UHD ise tüketiciye yönelik bir ekran ve yayın standardı ve 3.840 x 2.160 çözünürlüğe denk gelmekte.  Fakat TV üreticileri UHD TV ler için 4K ismini kullanmakta.

Şimdiye kadar ortaya çıkmış ekran çözünürlük yapıları da aşağıdaki şemada görüldüğü gibidir.

Bir digital signage projesinde aynen bir TV kanalında olduğu gibi önemli bileşenlerini şu şekilde düşünebiliriz. Bunları aynı zamanda bilgisayar sistemlerinde veri iletişimin in belkemiği olan OSI modeli gibi de düşünülebilir.

·         Grafik Kartı, HDMI kablolama ve varsa HDMI switch gibi bileşenleri fiziksel ve network linkleri gibi alt seviyeler olarak düşünebiliriz.

·         Sıkıştırma , codec gibi bileşenleri ise üst seviye Sunucu Seviyesi Sunum katmanları olarak düşünebiliriz.

Bu katman ve bileşenleri donanımsal ve yazılımsal olarak biraz daha açarsak.

1.   Yayın terminalinin ya da klasik adı ile PC nin  ekran kart çıkışı ile ekranlar arasındaki standart bir arabirim üzerinden olan bağlantı. Bu bağlantı günümüzde VGA veya daha kailteli olarak HDMI olmaktadır. 4K yayıncılıkta ise ya Display Port yada HDMI 2.0 olmaktadır.

2.   Ekranlara 4K yayın verebilecek kapasitede olan bir yayın terminali, yada yüksek işlemci gücü ve Ram a sahip PC

3.   Yayın Terminali ( PC ) den HDMI veya Display Port dan çıkan ve yayın ekran networkü içinde dolaşan video formatı, codeci,

En önemli özellik yayın verecek olan terminal veya PC nin ekran kartı veya GPU çıkışıdır. Bu çıkış ile ekranlara bağlanılacaktır. Bu bağlantı ya Display Port Olacaktır yada HDMI 2.0 olacaktır.  Macintosh bilgisayarlarda Thunderbolt da denen Display Port 4K ekranların bağlantısında da kullanılır. Ama işin TV yada LCD ekranlarda ise Panasonic markalar hariç display port üretici firmalar tarafından ürün üzerinde kullanılmaz. Bunun yerine HDMI port bulunur. 4K yada UHD yayının alınması için bu port un HDMI 2.0 olması gerekir. Yoksa HDMI 1.4 olanlar 4K@30HZ yani 1440p destekler. 3.840 x 2.160 çözünürlüğü almak için HDMI 2.0 olması gerekir. Tabiki arada kullanılan kablonun ve varsa splitter ve extender gibi cihazlarında HDMI 2.0 ı desteklemesi gerekmektedir.

Bu özellik de günümüzde bir tek Nvidia kartlarda vardır. AMD kartlar ise daha çok monitör dünyasına yöneldiğinden çıkışlarında display port bulunur. Nvidia  kartlarında GTX 900 + serisi kartlar bu konuda uygundur. 4K TV aynı zamanda 8 Mp fotoğrafta gösterebilir.

4K yayın verebilecek bir PC veya yayın terminali ;  Digital Signage projelerinde kullanılacak 4K yada UHD yayın terminallerinin H.265 / HEVC olarak kodlanmış 4K filmleri decode edecek özellikte olması lazım. Özellikle burada İntelin 6. Nesil  Skylake Kodlu işlemcileri i7-6700K ve i7-6600K gibi işlemciler decoding için çok daha ugun olmaktadır

Kullanılacak video format 4K olacak, 4K olarak çekilmiş içerik olacak ve bu içeriklerin sadece oynatılması değil, bu içeriklerin gönderilmesi, dağıtılması, yüklenmesi, yönetilmesi konularındaki teknik süreçte önemli olmaktadır. H.265 yada HEVC sıkıştırma standardı bu içeriklerin gönderilmesi ve dağıtılmasında H.264 yerine tercih edilmektedir. Çünkü H.265 ile sıkıştırılmış bir video H.264 ile sıkıştırılmışın yarısı kadar yer kaplamaktadır. Tabi ki  bu sürecin yanında 4K içeriğin temini yada 4K içeriğin üretilmesi, montajlanması ve prodüksiyonunu da ayrı bir süreçtir.

Benzer Konular