Outdoor LED ekranlarda Minimum ve Maksimum İzleme ve Okuma Mesafesi.

Mar 03, 2017 Bilgi Dokümanı

LED ekranlarda Minimum ve Maksimum İzleme ve Okuma Mesafesi

LED ekranların minimum ve maksimum izleme mesafeleri ekranın iki ana karakterine göre ölçülür :pixel boşluğu ve ekranın boyutu.

1-Minimum izleme mesafesi için dönüştürmede kullanılan en kısa mesafe metredir. Örneğin 10 mm pitch li bir maxi ekranın minimum izleme mesafesi 10 metredir.20 mm pitchli ekranın minimum izleme mesafesi ise 20 metredir.

2-Maksimum izleme mesafe ise ekranın boyutlarına bağlıdır ve ekranın çevresi hesaplanıp 10 la çarpılarak bulunabilir. Örneğin 3*4 metrelik 12m2 bir ekran 120 metreden izlenebilir.

Maksimum mesafeden bahsederken açıklamak gereken 2 kavram vardır.” Okunabilirlik” ve   ” Görüne bilirlik” .” Okunabilirlik” ekranda yayınlana görüntünün okunabildiği, açıkça tanımlanabildiği mesafeyi belirtir. ” Görüne bilirlik” ise gösterilen görüntülerin tam olarak tam olarak tanımlanamasa bile insan gözünün dikkatini çektiği mesafeyi belirtir. Bir ekranın görünürlüğü sıklıkla okunabilirliğinin iki katıdır.(Bir önceki örnekte okunabilirlik 120 metre= görüne bilirlik 240 metre) yazılanlara göre okunabilirlik punto büyüklüğüne bağlıdır. Genelde her santimetre 5 metreden okunabilir diyebiliriz. Örneğin 10 cmlik yazı 100 metreden okunabilir.