İnternet Televizyonculuğu Nedir? Uydu Televizyonculuğundan Farkı Nelerdir?

Jan 21, 2019 Bilgi Dokümanı

İNTERNET TELEVİZYOCULUĞU NEDİR? UYDU TELEVİZYONCULUĞUNDAN FARKI NELERDİR?

İNTERNET TELEVİZYOCULUĞU NEDİR? UYDU TELEVİZYONCULUĞUNDAN FARKI NELERDİR?

Yazımıza başlamadan önce her zaman duyduğunuz ve genel bir televizyon kanalı yapısında olması gereken bileşenleri aşağıda belirtmek isteriz;

·      Kamera seti, ışık sistemleri, Prompter,

·      Videoswitcher, monitor ekranları, intercom, ses mikser, kulaklık, mikrofon

·      Playout sunucu, encoder,

        gibi ağırlıklı olarak donanımsal ekipmanlardan oluşmaktadır. Buna bazen görüntü kayıtlarının depolama ve arşiv sistemleri, dublaj/seslendirme sistemleri ve montaj setleri ile sanal stüdyo ekipmanları da ilave olabilmektedir.

        Yukarıda belirttiğimiz bu bileşen uydu yayıncılığında olsun, internet yayıncılığında olsun değişmeyen lokal donanımsal bileşenlerdir.

Genelde TV yayıncılığında, yayınını çıkış noktası resim masası olup buradan itibaren kullanılacak encoder tipi ile ayrılmaktadır. Eğer uydu yayıncılığı olacaksa uydu tipi bir encoder ile uplink sistemi ve anten üzerinden uydu ya çıkılır. Şayet internet yayıncılığı düşünüyorsanız da encoder çıkışı TCP/IP olarak internet üzerinden bir streaming sunucu vasıtası ile multicast olarak bir çok kişiye eşzamanlı olarak yayına verilir.

Fakat internet yayıncılığı sadece internette görüntünüzü gösterebilmek olmayıp, ağırlıklı olarak yazılımsal bileşenlerden oluşmaktadır ve bir çok internet ve web teknolojileri kullanılarak gerçekleştirilebilecek bir modeldir.

Bu yazıda IPTV, Internet TV, OTT TV gibi teknolojik kavramlardan ziyade iş süreçleri, iş modelleri ile ilgili kavramsal ve yapısal tasarımlardan bahsetmek istiyoruz.

Genelde sektörde gördüğümüz, bir kurum yada kuruluş “internet üzerinden yayın yapan bir TV kanalı kurmak istiyorum.” dediğinde, kısmen donanım satıcısı firmalar kısmen de eski TV kanallarında çalışmış ve danışmanlık yapan kişiler yatırımcıyı farklı yönlendirebiliyorlar. Televizyon kurulumu için gerekli tüm donanım yatırımlarını satın alıp kurduktan sonra encoder çıkışını bir stream sunucuya vermek ile internet TV kanalı tamamdır, artık tüm dünya izleyebilir diye düşünüyorlar. Oysaki asıl iş bu kanalın izlenmesi ve ratingleri için bundan sonra başlamakta. Bu gibi durumlarda yeni bir internet TV kanalı kurma projesi ile ilgili teklif istenme durumlarında arkadaşlara bekleyelim önce donanımsal olarak kurulması bitsin diyoruz.

Bazen de bir web sitesi içine daha önceki çekilmiş video kliplerini yerleştirmek ve bir player ile seyrettirmek ile de bu iş oluyor deniyor. Özellikle belediyeler mevcut kurumsal web sitesine belediye nin basın halka ilişikler biriminin çekmiş olduğu başkanın veya belediye hizmetleri ile ilgili videoları  “Web TV” adı altında bir bölümün içine koymakla “bu iş tamam” deniyor. Ya da Youtube üzerinde bir kanal açıp buraya kayıt ettikten sonrada “tamam” deniyor.

Halbuki günümüzde internet yayıncılığı demek arama motorlarında ön sıralarda çıkmak demek, sosyal medya da çıkmak demek. Kişilerin daha önce seyredemediği yayınları tekrar izleyebilmesi demektir. Bunlar içinde internet TV yayıncılığı yapısının ek yapılarını çok iyi kurgulamak gerekmektedir. En önemlisi başta bir domain adının alınması ve bu domain adına bağlı bir kurumsal Video Portal web sitesine sahip olmaktır. Bu video portal ile hem canlı yayınları verebilirken hem de daha önce yayınlanmış ve kayıt edilmiş olan görüntüler için arşiv yapıları kurulabilmektedir. Raporlama sistemleri ile gerçek rating değerleri hem canlı yayınlar için hem de kayıt edilmiş görüntüler için alınabilmektedir. Sosyal medya entegrasyonları ile canlı yayında olan bir programı izleyen varsa diğer arkadaşlarını da görebilmeli, yada davet edebilmelidir.

Yayınlanmış olan yada canlı yayın esnasında yayınlanan video ile ilgili olarak second screen denen uygulamaların da geliştirilmiş olması yayınların ve içeriklerin dijital dünyada daha çok görülmesini sağlar. Bunlar için en basitinden twitter da hashtag açılması da olabilir. Tabii ki daha iyisi mobil uygulama ve bu uygulamanın yayında belirtilmesi. Yine canlı yayın program sunucusunun karşısındaki konuğuna soruların yönetilip, aktarılabildiği soru uygulamaları da video portal yapılarında kurgulanabilmektedir. Bütün bunları internet yayıncılığı ek uygulamaları gibi düşünebiliriz. Sonuç olarak internet yayıncılığı bütün bunların bir araya gelmesinden oluşup, kanalı zirveye doğru götüren parçalarıdır. Kısaca, sadece bir resim masasının SDI yada HDMI çıkışını bir encodera bağlayıp bunuda bir stream servera göndererek, yayınlarınızı bir çok kişiye ulaştırmış veya bir internet tv kanalı sahibi olmuş olmazsınız.

Diğer bir konumuz ise günümüzde TVE ( TV Everywhere kavramı ) yani verilen yayının tüm mecralardan izlenebilmesi konusudur. Macintosh, PC internet browserları, mobillerden, Smart TV’lerden modellerine göre ( Samsung yada LG gibi ) geliştirilmiş uygulamaları üzerinden de yayınlarınızı verebiliyor olmanız, her mecradan yayınınızın izlenmesi açısından önemlidir. Burada sadece canlı yayın değil, aynı zamanda eski yayınları ve programları da izlettirebilecek seç izle uygulamalarının da olması ve bu platformlardan çalışıyor olması da önemlidir.

İnternet tv için kurgulanan video portali üzerindeki kayıt edilmiş olan görüntülerin bir kopyası da Youtube, Vimeo vb. sosyal medya video sitelerinde olması da aynı zamanda kanalın izlenme oranını arttırması ve arama motor optimizasyonu yönünden çok önemlidir. Google tarafından sağlanan Youtube video paylaşım sitesinde de kanal (channel) açıp, video portal üzerindeki kayıtlı görüntülerin bir kopyalarının da olması ve bu video ile ilgili metadata bilgilerinin yazılıyor olması, ilgili içeriği ve kanalı arama motorunda çok daha yukarılarda göstermesi açısından önemlidir. Tabi bu demek değil ki; “o zaman portale ne gerek var, tüm videoları Youtube üzerine yüklerim.” Youtube gibi genel sosyal platformlara, ne  zaman, ne olacağı belli olmaz, kısıtlama gelebilir, videolarınıza ulaşamayabilirsiniz. Ayrıca Youtube yapısal olmayan bir video paylaşım sistemidir. Storage ve disk fiyatlarının oldukça düşmüş olduğu bu zamanda yine sizin TV kanalınıza ait bir portal, izleme ve arşiv yapınız olup kendi içeriklerinizi kendi sisteminizde tutmalısınız.