İnternet TV, canlı yayın ve medya arşiv sistemlerinde olması gerekenler

Jan 21, 2019 Bilgi Dokümanı

İnternet TV Yazılım tarafında canlı yayın ve medya arşiv sisteminde olması gerekenler:

Bir İnternet TV, canlı yayın ve medya arşiv sistemlerinde olması gerekenler

  1. Kurulacak sistem ile medya içerikleri hem VoD (Seç-İzle) hem canlı yayın olarak kesintisiz izlenmeli.
  2. Kurulacak sistem ile medya içerikleri hem kurum içinden hem de kurum dışı tüm cihazlardan ( mobil, android, ios , Mac, PC )  kesintisiz olarak izlenmeli.
  3. Mevcut sistemdeki video kayıtları video dosyası ve metadata bilgileri ile beraber aktarılmalı.
  4. Uygulama web tabanlı olmalı.
  5. Sistemin izleme için bir son kullanıcı web ön yüzü birde girişler için kullanılacak admin paneli bulunmalı. Admin paneli aynı zamanda video girişleri içinde kullanılacaktır. Bu modül son kullanıcıya açık olmayıp sadece izin verilen kullanıcılar giriş yapmalı.
  6. Çekimi ve montajı yapılmış videoların aktarılması admin panelinden olacağı gibi aynı zamanda eski görüntülerin de arşivlenmesi içinde kullanılacaktır.
  7. Kameralardan gelen görüntülerin stream olarak izlenmesi her platformdan olmalı. Bunun için gerekli stream server yapısı bulunmalı.
  8. Kurum içinden, bina ve kampüs içinden sisteme login olan kişiler veya öğrenciler her türlü cihazdan erişebilmeli. Buna göre ara yüz responsive olacak olup player da HTML5 yapıda olursa iyi olur.
  9. Kurulacak olan sistem web teknolojilerine haiz olup istenirse bina dışından başka bir hosting merkezi üzerinden de çalıştırılabilmeli.
  10. Kayıt ve encoding kısmında aktarılan videolar
  11. Upload edilen videolar kodlama ve kayıt kuyruğuna sistem tarafından konulmalı. Bu işlemde öncelikle görüntünün orijinal hali ayrı bir klasöre aktarılmalı. Ana encoding yapısı Mpeg4 / H.264 stream edilecek formatta olmalı. Eğer gelen görüntü bu formatta ve uygun çözünürlükte ise sistem tanımalı ayrıca encoding işlemi yapılıp kalite düşürülmemeli. Kodlama kuyruğu üzerinde önce videoların medya bilgileri sistem tarafından otomatik olarak çıkarılabilmeli bunlar ( Format, Codec, File size, Encoded date, Width X Height, Display aspect ratio, Frame, Stream size, Recording date ) gibi bilgiler olabilir. Bunlar video dosyasının sistem metadata bilgileri olacaktır. İlaveten birde kullanıcı tarafından doldurulup yazılacak bilgiler menüsü de olacaktır. Bu bilgiler ( çekim tarihi, konusu, kategorisi, konferans konusu ve anahtar kelimeleri gibi) olabilir. Kurum tarafından da belirtilebilir. Bu bilgiler veri tabanına girecektir.
  12. Tüm kayıt işlemleri bittikten sonra kayıt öncesi ön izleme yapılacaktır. Ön izleme sonrası onay verilip tüm bilgiler ile hem videonun hem de bu videoya bağlı dataların kaydı yapılmalı.
  13. Kodlama (encoding) işlemi görüntünün maksimum mevcut çözünürlüğe göre yapılmalı. Ayrıca görüntünün internet veya networkten den izlerken daha düşük bant genişliklerinden de izlenebilsin diye ( 720p: 1280x720 ), ( 480p: 854x480)  ve ( 360p: 640x360 )  gibi alt çözünürlüklerde üretilmeli.
  14. Kayıt esnasında görüntü içinden belli sürelerdeki capture görüntüleri kayıt eden kişiye gösterilerek bu görüntülerden bir tanesi poster resmi olarak kullanılabilmeli.
  15. Birden fazla video sisteme yüklenirken web ara yüz üzerinden yükleme durumu izlenebilmeli.
  16. Kayıt edilecek görüntüler ile ilgili bilgilendirme alt yazıları ( Konuşan kişi, Konuşulan konu gibi ) , sisteme ve veri tabanına kayıt edilebilmeli. Bunun için uygulamada bir ön yüz olacaktır. Bu alt yazılar izleme esnasında izleyen kişi tarafından görülüp okunabilmeli.
  17. Videolar üzerine kurum yada şirket logosu veya filigran insert etme özelliği olmalı.
  18. Videoların izlenme miktarları player vasıtası ile kayıtlanmalı. Bu şekilde o video ile ilgili izleme miktar ve oran (rating) bilgilerine ulaşılabilir.
  19. Kayıtlı videolar içinden kategori, konu, tarihi gibi başta belirlenmiş olan meta data ve arşiv bilgilerine göre arama yapılıp izlenebilmeli.
  20. Girilen bilgilendirme alt yazıların oynatılması, kayıt modülünde alt yazı girme ekranından girilmiş ve kayıt edilmiş olan altyazılar yayın esnasında izlenebilmeli. Alt yazılar ve logolar video üzerinde ayrı bir tabaka olarak yayına verilmeli. Videonun orijinali bozulmamalı.
  21. İstenirse sistem içinde barındırılmış olan videoların başına duyuru içerikleri eklenebilecektir.
  22. Kayıt edilmiş olan videolar izleme esnasında çözünürlüğe göre ( 1080p, 720p, 480p, 360p ) seçilip izlenebilmeli.
  23. Raporlama modülü sayesinde; video içerik ve izlenme raporları alınabilmeli
  24. Kullanıcıların kimlik bilgisi, IP bilgisi, hata kayıtları, sisteme giriş-çıkış saatleri, sistemde kalma süresi vb. gibi her türlü log kayıtları tutulmakta olup raporlanabilir.
  25. Canlı yayın raporları server üzerinden alınabilmeli. ( Bağlantı sayısı, hangi tip cihaz , işletim sistemi ve browser ve miktarları )